Verander je tafeltje met een servet.

17 februari 2020 0 Door Marjolein

Ik had nog een klein oud tafeltje afkomstig van de kringloop staan. Hij was wiebelig, gebarsten en er zat een zeer korrelige verf op. Maar ik zag er wat in……


Als eerste maar eens goed schoon gemaakt met een schuurspons met st.Marc . Als je een dopje st.Marc in een klein beetje water doet dan krijg je een hele goede ontvetter. Daarna altijd nog even afnemen met alleen water.

Bij het pootje wat iets tekort was geworden heb ik een klein latje bij gezet.


De barst heb ik ook opgevuld ik heb hiervoor bamboe saté prikkers en houtlijm gebruikt. Deze prikkers zijn hoekig en je kunt ze goed bij snijden en dat is fijn want het was natuurlijk geen rechte barst.

Daarna heb ik de bovenkant van het tafeltje wit geverfd. De plek waar je de servet wil plakken moet licht van kleur zijn, een andere kleur ga je door de servet heen zien.


Als je servetten gaat plakken dan doe je dat met de top laag van de servet. Een servet bestaat uit twee of drie lagen. mocht je niet alle lagen eraf hebben dan plakt straks de tussenlaag en gaat de boven laag schuiven want die lijm je dan dus niet.


Als je gaat servetten plakken dan heb je daarvoor speciale lijm (mod podge of een eigen merk) nodig. Daarvan breng je een heel dun laagje aan, echt belangrijk: dun laagje! De servet kun je er nu opplakken en met je vlakke hand zachtjes mee strijken. Gebruik hierbij een stuk vershoudfolie, dat plakt niet aan je servet en niet aan je hand zo krijg je een mooi glad resultaat.


Nadat je alles hebt geplakt laat je het gewoon drogen.Nu kun je prima de randjes afsnijden Daarna doe je er nog een goede laag mod podge overheen ook deze laat je helemaal uitharden.


Ik heb voor de onderkant de verf van Annie Sloan gebruikt, dat past goed bij het al wat geleefde tafeltje. Uiteraard na het verven één keer in de was gezet voor optimale bescherming.

In de winkel heb ik pakketjes servetten staan, misschien iets voor jou?