Eikenboom in een vaasje

25 april 2020 1 Door Marjolein

Een eikenboom in een vaasje ziet er uiteindelijk frisgroen uit en de wortels in het water zijn magisch om naar te kijken, vooral als je ze in de zon zet. Lees even verder hoe ik dit heb gemaakt.


Je hebt nodig een aantal glazen flesjes.

Ik bewaar altijd leuke flesjes en glaasjes voor een bloemetje of een takje wat ik meestal van mijn kinderen krijg. Maar deze keer heb ik er eikels in gedaan.

Nou woon ik dicht bij een eik dus even de voordeur uit en een paar meegenomen waaraan je al kon zien dat ze gingen uitlopen. Dat zie je doordat hij open splijt en er een worteltje aan komt.


In de eikels heb ik naalden aan de zijkant gestoken want anders zouden ze in de fles vallen.

Ook kun je op deze manier de hoogte bepalen, als je fles wat smaller is dan kan de eikel een stop worden en dat is niet de bedoeling. Het boompje groeit ook via de onderkant en zou dan namelijk niet verder kunnen groeien.

Vul de fles met water tot de onderkant van de eikel onderwater staat. Belangrijk: in de eerste week moet je dit water op pijl houden, daarna gaat de wortel groeien en heb je er geen omkijken naar.


Ik heb ze half maart op de fles gedaan en een maand later heb je je boompje. Ik had eikels van mijn eigen boom: mooi fris groen en eikels van een vakantie: kleiner en donkergroen. Volgend jaar doe ik beslist alleen de frisse eik.