Zelfwaterende kweekpotjes

8 april 2020 0 Door Marjolein

Ieder jaar zaai ik mijn zomer plantjes. Dat ging in het begin niet altijd goed maar sinds ik deze zelfwaterende kweekpotjes heb gemaakt is het ieder jaar weer een succes. Wil je weten hoe je deze maakt?

Zaaien is een leuke manier om plantjes te krijgen, maar omdat kweek potjes klein zijn moet je wel opletten dat ze niet uitdrogen. Opletten is dus niet mijn sterkste kant maar met deze zelf waterende potjes gaat het allemaal goed.

Je hebt nodig een plastic fles, een mesje, een boor of iets anders (er moet een gaatje in de deksel) een schaar en 30cm katoenen touwtje per fles. Het moet wel katoen zijn een acryl draadje neemt niet genoeg water op. Verder heb je potgrond en natuurlijk zaadjes nodig.

Van de fles maak je twee delen. Dit doe je door eerst met een mesje een snee te maken waarna je de fles met een schaar doormidden kunt knippen. Zorg voor een verdeling van: één derde deel bovenkant en twee derde deel onderkant.

In de deksel maak je een gaatje waardoor je het dubbel gevouwen touwtje doorheen doet. Maak aan de binnenkant van de dop een knoopje zo halverwege het touwtje, nu kan het touwtje niet uit de dop zakken.

Draai de dop op de fles en vul deze bovenkant met aarde waarbij je er voor zorgt dat het touwtje een beetje tussen de aarde zit, niet als een propje in de dop.

Vul de onderkant met een laag water en hang hier de bovenkant in. Geef de aarde hierin water en zaai er de zaadjes in. Dun laagje aarde erop en een klein beetje water. Zet de potjes op een zonnige plek in je tuin.

Nu is het wachten…………… ondertussen zorgt het touwtje ervoor dat de aarde vochtig blijft en hoef je alleen eens in de week de onderkant te vullen.

Mocht het te koud weer worden dan moeten de potjes naar binnen. Maar als even kan weer buiten zetten hoor, dan worden het stevige plantjes. Het weer zit nu mee maar ik heb ook weleens een jaar met een dienblad vol potjes flink heen en weer gesjouwd.

Succes ermee.