Moppe kastje

Van Moppe kastje naar apothekerskastje

19 november 2019 0 Door Marjolein

Het Moppe kastje van de Ikea, in mijn hobbyhok heb ik er wel een paar, tijd om er eens wat van te maken.

Ik ben erg blij met de verf van Annie Sloan en heb bedacht dit kast je in de kleur Teal te verven, dat is geen officiële kleur van Annie Sloan maar makkelijk te maken met een 120 ml potje Abusson en een 250 ml potje Florence. Het is krijtverf en juist met deze verf hoef je niet te glad te schilderen. Door kruislings te werken blijf je de verf strepen zien en zo krijg je een wat geleefde uitstraling. Daarnaast heb je deze etiket greepjes nodig.

Voor dat je begint met verven zul je eerst alles goed moeten ontvetten, schuren is niet noodzakelijk. Ontvetten doe ik met st.Marc. Als je 1 dopje mengt met 250 ml. water krijg je een prima ontvetter. Daarna nog een keer afnemen met alleen water.

Ik vind het leuk om het ladekastje op pootjes te zetten, ik heb nog wat knopjes liggen en verf deze ook mee. Zoals op de foto te zien draai ik nu de de laatjes om en verf dus de achterkant. De zijkanten van de laatjes verf ik niet, krijtverf is dikker en dan kunnen de laatjes niet meer goed schuiven. Uiteindelijk verf ik de zijkanten met een sterk verdunde verf om zo toch wat kleur aan de zijkanten van de laatjes te hebben.

Na twaalf uur drogen van de laatste laag kun je beginnen met de wax, ik gebruik hier de clear wax en de dark wax van Annie Sloan. Als eerste geef ik het kastje een laag met de clear wax. Begin niet meteen met de dark wax, de eerste laag trekt heel snel in de verf en zou zorgen voor een erg bruin kastje. Ik gebruik hiervoor een gewone kwast om op te brengen en een doek om meteen de wax uit te poetsen.

Hierbij dan ook maar even het kleur verschil, de ene kant met alleen clear wax en de andere kant clear wax en dark wax. De wax heeft wel een week nodig om helemaal te drogen en zo dus uit te harden. Eenmaal uitgehard kan je er met gerust hart een warme koffie mok op zetten. Maar nogmaals dat duurt echt een week, ik heb boven een nachtkastje waar ik een permanente koffie kring in heb staan. 🙁    En dat wordt afschuren, opnieuw verven en wax aanbrengen.

Ik heb de laatjes dus omgedraaid om zo deze etiketgreepjes te kunnen gebruiken. Met een oud papiertje en een letter stempel  is het een leuk kastje geworden.

Etiketgreepjes zijn ideaal om hiervoor te gebruiken. Mocht je ook een laden kastje hebben en er een apothekerskast look aan te willen geven dan heb ik deze etiketgreepjes in de winkel.